légtisztító | Multi-tainment - Rendezvénytechnika Budapest

Légtisztító vagy légfertőtlenítő?

Úton útfélen belebotolhatunk különféle reklámokba, melyek koronavírus ellen ígérnek tiszta autót, otthont, szállást, rendezvényt.

Vajon melyiknek van létjogosultsága, melyikre érdemes pénzt áldozni?

Először is kezdjük azzal, hogy mit is szeretnék ezekkel a készülékekkel elérni? Természetesen a vírust szeretnék elkerülni, megvédeni magunkat és szeretteinket a fertőzéstől. Hogy a felsorolt eszközök mire jók és mire nem? Nézzük:

1. Ózongenerátoros tisztítók
Ózongenerátor
Ezeket már a jóval korábban kitalálták, alapfunkciója a penészgomba és a kellemetlen szagok kiiktatása, az autókban például évente 2-4x javasolt az ózongenerátoros tisztítás. Természetesen a koronavírusra is hatással van, méghozzá úgy, hogy szabadgyök hatása révén roncsolja a vírus lipidburkának kémiai kötéseit, ily módon tönkreteszi a lipidburkot – a vírus elveszíti fertőzőképességét, inaktiválódik. Az ózon viszont veszélyes az emberre is, károsítja a tüdőt, tehát minden ózongenerátoros tisztítást egy alapos átszellőztetés kell, hogy kísérje, a tisztítás során ember nem tartózkodhat a helyiségben.

Az ózongenerátoros tisztító tehát használható a vírus ellen, de csak előzetesen, emberi jelenlét nélkül! Rendezvényeken is előszeretettel használják a termek és közösségi terek éjszakai fertőtlenítésére, bár napközben már nyitott az út a vírusnak, könnyedén terjedhet a fertőzöttek által, mind a levegőben, mind a megérintett tárgyakon keresztül.

2. Légtisztítók
Légtisztító a rendezvényekre?
A légtisztítókat is régóta használjuk, leginkább otthon, a levegőben szálló por- és egyéb részecskék kiszűrésére. Az asztmások és allergiások tüneteit is csökkenti. A légtisztítók nem kifejezetten a vírusok ellen lettek kitalálva. Működése: A rajta átáramlott levegőben található, 0,3 mikronnál nagyobb részecskék nagy százalékát kiszűrik általában HEPA szűrőkkel. Az újabban publikált és nemzetközileg elismert cikkek és tanulmányok alapján a koronavírus mérete 0,06 és 0,14 mikron közötti, ami alapján egyértelmű, hogy ezek az eszközök egymagunkban nem alkalmasak a vírus megfékezésére. Viszont ne feledjük, hogy a feleslegesen keringtetett levegővel tovább tartjuk mozgásban a kórokozókat, így akár többet árthatunk vele, mint használunk! Otthon viszont használjuk, mert tisztább levegőt biztosít!

3. Légfertőtlenítők
Légfertőtlenítő bérlés
A légfertőtlenítőket kórházakba, laboratóriumokba és egyéb fokozottan nagy kockázatnak kitett helyekre fejlesztették ki. Elsődleges feladata a levegőben terjedő baktériumok és vírusok megölése. A fertőtlenítést alapvetően UV-A és UV-C lámpákkal végzik, melyek optimális távolságból és légáram mellett elpusztítják a baktériumokat. A fertőtlenítőknek is két fajtája van, az egyik emberi jelenlét mellett nem használható, nyitott rendszerű fertőtlenítők, a másik a zárt fertőtlenítő kamrával rendelkező gépek, mely 0-24-ben végezhetik a dolgukat. Sok esetben találkozhatunk kombinált légfertőtlenítő és - tisztítókkal is, melyek a tisztítóknál említett HEPA szűrőket is tartalmazzák, így a vírusokon kívül alkalmasak a helyiség VOC és por koncentrációjának erőteljes csökkentésére is. A koronavírus hozta előtérbe ezeket a berendezéseket és kezdenek elterjedni a közösségi terekben, rendezvényeken is. Az otthoni alkalmazásának elsődleges gátja a meglehetősen magas ára.

Multi-tainment Egészségvédelem

Biztonságos rendezvények

Jelen helyzetben a rendezvényszervezők dolga többszörösen is nehéz. A koronavírus lenullázta a rendezvények számát, a bel- és külföldi konferenciaturizmus március óta áll, augusztusig a kormányrendelet tiltása miatt, azóta pedig a nagyon bizonytalan helyzet miatt. Jelenleg is a járvány második hullámának betörése fenyeget, napi közel ezer új fertőzöttel. Ebben a helyzetben természetes, hogy nehéz résztvevőket toborozni, bármilyen érdekes és aktuális témáról is szóljon konferenciánk.

Viszont egy jó hírem is van minden rendezvény- és esküvőszervezőnek!

Lehet biztonságos rendezvényt szervezni! A legfontosabb, hogy megakadályozzuk, hogy a rendezvényünkön felüsse a vírus a fejét, mivel emelt kockázatot jelent, amikor akár több száz ember egész nap egy légtérben van. De mivel is tehetjük biztonságossá rendezvényünket?

1. Vigyázzunk munkatársainkra és ezzel résztvevőinket is megóvhatjuk. Lehetőség szerint végeztessük el munkatársainkon a vírustesztet. Ők érintkeznek a legtöbbet résztvevőinkkel, tehát nagyon fontos, hogy ők se fertőzzenek! Adjunk nekik maszkot és kesztyűt.

2. Helyszín előkészítése. Nagyon fontos, hogy a rendezvényünket megelőző napon lehetőség szerint "pihentessék" a termet, azaz ne legyen másik rendezvény. Ha ez nem megoldható, akkor egy éjszakai ózongenerátoros fertőtlenítést és szellőztetést javaslunk. A terem berendezéseinek fertőtlenítő tisztítását is mindenképp kérjük a helyszíntől! A rendezvény közben is fontos, hogy a kiemelten veszélyt jelentő tárgyak (kilincsek, széktámlák, asztalok) fertőtlenítve legyenek.

Az egészséges levegőért is sokat tehetünk! Állítsunk be egy i-air Pro levegő sterilizálót a terembe, mely 600 m3 levegőt képes megszűrni és fertőtleníteni óránként. Az egyik legnagyobb fertőzési forrás a zárt térben terjedő, emberek által kiköhögött/kitüsszentett vagy akár csak kilélegzett nyálcseppeken/orrváladékban megbúvó vírusok, melyek órákon keresztül is keringhetnek észrevétlenül a levegőben!!
3. Alakítsuk ki úgy a helyszínt, hogy tartható legyen legalább 1,5 méter távolság a résztvevők között. Ez vonatkozik a regisztrációra, az ültetésre és a cateringre is! A távolság betartása érdekében jelöljük is ezt olyan helyeken, ahol kényszerűségből közelebb kerülhetnek egymáshoz, mint például a regisztráció, svédasztal vagy kávépult.

4. A catering esetében ügyeljünk az ételek útjának átláthatóságára és előre csomagolhatóságára, a svédasztalnál csak és kizárólag a személyzet érintkezhessen az ételekkel, ill. teremtsük meg annak lehetőségét, hogy a kávé, ebéd, stb. elfogyasztását résztvevőink - igény esetén - elszeparáltan megtehessék.

5. Szűrjük a rendezvényre érkezőket. Modern, megbízható technikai rendszer hivatottak arra, hogy automatikusan, akár több ember lázát mérjük párhuzamosan, a mérés dokumentálható, képi rögzítéssel együtt visszakereshető.

6. Érintkezésmentesség. A regisztrációs folyamatot már on-line is elvégezhetjük, kerüljük a helyben kitöltendő vagy aláírandó nyomtatványok, kérdőívek kitöltését.

7. Fertőtlenítés és védekezés biztosítása
Helyezzünk ki fertőtlenítő állomásokat, ezzel is felhívva a résztvevők figyelmét a fertőtlenítés fontosságára. A rendezvényünkre érkezőket kérjük meg a maszk viselésére, illetve biztosítsunk maszkokat azoknak, akik esetleg e nélkül érkeznek.

A fentiek protokoll betartásával BIZTONSÁGOS RENDEZVÉNYEKET szervezhetünk!

Bármilyen kérdés/kérés esetén szívesen állunk rendelkezésre!

Multi-tainment Egészségvédelem