seamless | Multi-tainment - Rendezvénytechnika Budapest

A vetítéstechnika alapjai II. rész

A LED falak kis apró fénykibocsátó diódákból álló, összekapcsolható panelek rendszere.
LED fal pixelek
A LED fal, mint olyan, már évtizedek óta létezik, viszont a technológia kezdetlegessége miatt a diódák nagy méretűek voltak és emiatt csak kevés képpontot lehetett ilyen falakkal megjeleníteni. Lefordítva ez azt jelentette, hogy közelről nézve nagyon szemcsés volt a kép, ezért ezen LED falak csak és kizárólag nagy csarnokokban és kültéri rendezvényeken szerepelt, ahol elég messziről nézte a közönség és így nem volt zavaró ez a szemcsézettség. Az utóbbi néhány évben a technológia fejlődés hatására a LED-ek mérete drasztikusan lecsökkent és így megjelentek a kis pixeltávolságú, közelről is szép képet adó panelek, melyeket már beltéren is lehet használni. A LED falakkal minden olyan tartalmat meg tudunk jeleníteni, melyeket idáig projektorral, ráadásul sokkal jobb fényerővel és változatosabb méretválasztékkal, hiszen a LED fal méretét csak a panelek száma határozza meg. Hátránya, hogy összeállítása több időt vesz igénybe és speciális szaktudást igényel a szerelése és üzemeltetése. A LED falakra érdemes tartalmat írni, azaz egy előre legyártott, keretbe foglalt, animációkat és prezentációkat tartalmazó képanyagot, melyet egy ún. média szerverrel játszunk át a falra, így kapunk egy jó minőségű, professzionális vetítést. A fal méreténél fogva kiváltja a nyomtatott hátfalakat is, így a technológia gyártási költségeinek csökkenésével és rohamos elterjedésével már-már gazdaságosabban lehet LED falat használni hátfal helyett, mely így sokkal rugalmasabban alakítható is.

Panoráma vetítés
A panoráma vetítés 2 vagy több projektorból álló vetítés, melynek lényege, hogy a tartalmat a több projektor egy egésszé formálva vetíti ki, ezzel akár 20-25 méter széles vásznat tudunk megvetíteni. A panoráma vetítés is speciális videó eszközöket igényel, mint például a Stumpfl Wings Engine vagy az AnalogWay Ascender. Ezen eszközök képesek a tartalmat a projektorok között úgy elosztani, hogy az egy képpé álljon össze. Ekkora méretű vásznakat leginkább egyedi gyártással, úgynevezett operafóliából készítünk hídelemekre feszítve.

Videókeverők
A jó videókeverő legalább 4 bemenettel rendelkezik, képes kezelni analóg (VGA) és digitális (HDMI, RGBVH, SDI) jeleket. Az alapszintű videókeverők két kép váltásakor egy pillanatra fekete képet adnak, míg a seamless keverők képesek "átusztatni" az egyik képet a másikra. Ez utóbbi ezért egy magasabb árkategóriát is képvisel.
professzionalis videokevero
VGA/HDMI? A kérdés már igazából eldőlt. A digitális technika fejlődésével a VGA, mely egy analóg képátvitel, már kihalóban van. A HDMI is csak kis távolságokon (20 méteren belül) működik megbízhatóan, de ezeket leginkább az otthoni szórakoztató elektronikára tervezték, az állandó összerakás és szétszedés a csatlakozókat rövid idő alatt tönkreteszi. Hasonló digitális technológiát használ a DVI csatlakozók rendszere is, mely jelenleg a legelterjedtebb csatlakozási platform a professzionális videotechnikában. Működése hasonlít a HDMI-re, viszont strapabíróbb a felépítése, ezért megbízhatóbb. A rendezvényiparban az UTP és üvegkábeleket használjuk képátvitelhez, melyek megbízhatóak és szinte bármilyen távolságokra el lehet velük juttatni a képet, természetesen a megfelelő erősítők és átalakítók segítségével.
VGA, DVI, HDMI

Természetesen ez a cikk csak egy kis ízelítőt nyújt a vetítéstechnika széles palettájáról, de az alábbi fórumon, vagy a Kapcsolat menüpontunkban feltett kérdésekre szívesen válaszolunk.
                    

Multi-tainment Kft.