Légtisztító vagy légfertőtlenítő? | Multi-tainment - Rendezvénytechnika Budapest

Légtisztító vagy légfertőtlenítő?

Mi a különbség? Segítünk eligazodni!
Úton útfélen belebotolhatunk különféle reklámokba, melyek koronavírus ellen ígérnek tiszta autót, otthont, szállást, rendezvényt.

Vajon melyiknek van létjogosultsága, melyikre érdemes pénzt áldozni?

Először is kezdjük azzal, hogy mit is szeretnék ezekkel a készülékekkel elérni? Természetesen a vírust szeretnék elkerülni, megvédeni magunkat és szeretteinket a fertőzéstől. Hogy a felsorolt eszközök mire jók és mire nem? Nézzük:

1. Ózongenerátoros tisztítók
Ózongenerátor
Ezeket már a jóval korábban kitalálták, alapfunkciója a penészgomba és a kellemetlen szagok kiiktatása, az autókban például évente 2-4x javasolt az ózongenerátoros tisztítás. Természetesen a koronavírusra is hatással van, méghozzá úgy, hogy szabadgyök hatása révén roncsolja a vírus lipidburkának kémiai kötéseit, ily módon tönkreteszi a lipidburkot – a vírus elveszíti fertőzőképességét, inaktiválódik. Az ózon viszont veszélyes az emberre is, károsítja a tüdőt, tehát minden ózongenerátoros tisztítást egy alapos átszellőztetés kell, hogy kísérje, a tisztítás során ember nem tartózkodhat a helyiségben.

Az ózongenerátoros tisztító tehát használható a vírus ellen, de csak előzetesen, emberi jelenlét nélkül! Rendezvényeken is előszeretettel használják a termek és közösségi terek éjszakai fertőtlenítésére, bár napközben már nyitott az út a vírusnak, könnyedén terjedhet a fertőzöttek által, mind a levegőben, mind a megérintett tárgyakon keresztül.

2. Légtisztítók
Légtisztító a rendezvényekre?
A légtisztítókat is régóta használjuk, leginkább otthon, a levegőben szálló por- és egyéb részecskék kiszűrésére. Az asztmások és allergiások tüneteit is csökkenti. A légtisztítók nem kifejezetten a vírusok ellen lettek kitalálva. Működése: A rajta átáramlott levegőben található, 0,3 mikronnál nagyobb részecskék nagy százalékát kiszűrik általában HEPA szűrőkkel. Az újabban publikált és nemzetközileg elismert cikkek és tanulmányok alapján a koronavírus mérete 0,06 és 0,14 mikron közötti, ami alapján egyértelmű, hogy ezek az eszközök egymagunkban nem alkalmasak a vírus megfékezésére. Viszont ne feledjük, hogy a feleslegesen keringtetett levegővel tovább tartjuk mozgásban a kórokozókat, így akár többet árthatunk vele, mint használunk! Otthon viszont használjuk, mert tisztább levegőt biztosít!

3. Légfertőtlenítők
Légfertőtlenítő bérlés
A légfertőtlenítőket kórházakba, laboratóriumokba és egyéb fokozottan nagy kockázatnak kitett helyekre fejlesztették ki. Elsődleges feladata a levegőben terjedő baktériumok és vírusok megölése. A fertőtlenítést alapvetően UV-A és UV-C lámpákkal végzik, melyek optimális távolságból és légáram mellett elpusztítják a baktériumokat. A fertőtlenítőknek is két fajtája van, az egyik emberi jelenlét mellett nem használható, nyitott rendszerű fertőtlenítők, a másik a zárt fertőtlenítő kamrával rendelkező gépek, mely 0-24-ben végezhetik a dolgukat. Sok esetben találkozhatunk kombinált légfertőtlenítő és - tisztítókkal is, melyek a tisztítóknál említett HEPA szűrőket is tartalmazzák, így a vírusokon kívül alkalmasak a helyiség VOC és por koncentrációjának erőteljes csökkentésére is. A koronavírus hozta előtérbe ezeket a berendezéseket és kezdenek elterjedni a közösségi terekben, rendezvényeken is. Az otthoni alkalmazásának elsődleges gátja a meglehetősen magas ára.

Multi-tainment Egészségvédelem